Politieburea Gouda

Politiebureau Gouda Oost

(tijdens periode bij INBO architecten)

De locatie van de huisvesting van de politie is gesitueerd aan een belangrijke toegangsweg tot de wijk Goverwelle. Het gebouw staat op een kruispunt van wegen.

Gekozen is voor een helder en duidelijk concept dat direct voortkomt uit de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Op de hoek van het kruispunt wordt het gebouw ca. vier lagen hoog, dit vormt een hoogteaccent en benadrukt de bijzondere openbare functie van het teambureau.

Het gebouw is opgedeeld in een aantal zones waarbij de openbare- en verblijfsruimtes aan de publieke zijde zijn gesitueerd. Aan de achterzijde zijn de introverte functies gesitueerd. Het gebouw is opgedeeld in drie lagen: een gesloten gemetselde onderbouw en een transparante glazen opbouw met een bijzondere glasgevel.

De publiekstoegang is gesitueerd onder het overkragende kantoordeel.
Op de begane grond zijn de publiekstoegankelijke functies gesitueerd. Via een afsluitbare trappenroute bereikt men de verdieping, waar de kantoorruimtes en de kantine zich bevinden. Door de clustering van de kantoren ontstaat een flexibele indeling en is tevens een goede communicatie gewaarborgd.

De materiaalkeuze van het gebouw verstrekt het gekozen concept. Het is een kloek metselwerk volume waarin een transparant kantoorblok de openheid uitdrukt die de politie wil uitstralen.

Het glazen kantoordeel vormt door het overkragende deel tevens een luifel boven de entree.

De glazen vliesgevel kent nissen waarin de te openen delen zijn opgenomen. Deze nissen geven een speels effect aan de glazen gevel.