N280 gang bestaand nieuw 1

Politiebureau Zuidplein

Politiebureau Rotterdam Zuidplein

Renovatie, uitbreiding en interieur

Opdrachtgever: Politie Rotterdam Rijnmond

Projectarchitect:Hans Nout

Een grondige renovatie met een grote uitbreiding aan de straatwand van het Zuidplein is het resultaat van een studie naar diverse mogelijkheden tot hergebruik van het bestaande te kleine Politiebureau. Sloop van het een deel van het oude pand, gaf veel mogelijkheden voor een efficiënte nieuwe uitbreiding.

In het nieuwe volume zijn de diverse publieksfuncties op de begane grond gesitueerd.  Een dubbelhoge entreehal geeft overzicht en doorkijk in het gebouw met een centraal geplaatste ontvangstbalie. Het materiaalgebruik is degelijk, onderhoudsvrij en draagt bij aan de utilitaire uitstraling van het gebouw.

De gevel kenmerkt zicht door hoge ramen met veel daglichttoetreding, wat een prettig en lichtwerkklimaat creëert. De vliesgevel wordt gekenmerkt door een zeefdrukpatroon op het glas wat een diffuus lichtspel aan binnenzijde en ‘s avonds op straat zichtbaar wordt.

Een  functionele lay-out met goede inrichting van verkeersrouten is de basis van het ontwerp. Trappenhuizen waarin daglichttoetreding mogelijk is,  en waarvan de breedte van trappen varieert en geënt is op het gebruik door de hoeveelheid personen.

De kantorenindeling is flexibel indeelbaar, en bestaat uit vaste werkplekken en flexibele werkplek indelingen.Open kantoorruimten afgewisseld met gesloten kantoren geven de diverse gebruikers precies de ruimten die ze wensen.

Het hoge plafond in combinatie met directe en indirecte verlichting geeft een aangenaam en prettig werkklimaat en een sfeervolle ruimtelijke dimensie.

Betonkernactivering zorgt voor een behaaglijk klimaat in de werkruimten, zowel in verwarming en koeling en geeft een zuinig duurzaam   energiegebruik.