sfeerbeeld

Leeszaal Bibliotheek Universiteit Leiden

Interieurontwerp

Het interieur ontwerp is gericht op een sfeervolle leeszaal waar publiek de bijzondere boekwerken kan inzien en bestuderen. Het ruimtelijk ontwerp betreft een herindeling van de plattegronden en het aanbrengen van een nieuw plafond. Het bestaande ruimtebreed plafond wordt verwijderd en een smalle zone in het midden van de ruimte krijgt een nieuw verlaagd plafond.

Hierdoor wordt in de ruimte de hoogte waarneembaar en zichtbaar tussen de verdiepingsvloeren. De karakteristieke betonkolommen met grote kop worden geheel vrij gemaakt en de ruimtelijke kwaliteiten worden vergroot.

Nieuwe boekenkasten langs de wanden creëren een eenduidige ruimte, waardoor in het midden een grote leestafel een plaats kan krijgen. De wanden worden stucwerk en in verschillende kleuren afgewerkt. De centrale kluis krijgt een herkenbare rode accentkleur en refereert daardoor ook aan de bestaande porisobakstenen die in de rest van het gebouw zichtbaar zijn. De resterende wanden krijgen een neutrale witte kleur. Nieuw meubilair, tapijt, boekenkasten en een nieuwe ruime balie vormen de puntjes op de i in de nieuwe Leeszaal.

Lichtlijnen ondersteunen de nieuwe indeling en verlichten de boeken in de boekenkasten. Een doorkijkje in de boekenkastwanden legt de visuele relatie tussen kantoorruimten en leeszaal.